Bonjour !

I skrivande stund befinner vi oss alla i Coronatider. Hoppas ni som tittar in mår bra, och kolla gärna bloggen Köket, där vi uppdaterar. 

Presentation

Det franska köket har sedan länge varit en huvudingrediens i svensk matlagning. Från dagarna då legenden Tore Wretman gav oss fransk matlagningskonst fram till Franska Matkompaniets grundare Zita har fransk mat och delikatesser stått för kärlek, enkelhet och kvalité i både kök och restauranger. Fransk mat har gjort en svindlande resa från Coq au vin och Tarte Tatin till dagens macarons. 

 

Fransk mat & delikatesser med högsta kvalité till låga priser

Idag har i stort sett varje svensk sitt alldeles eget förhållande till fransk mat och kultur. Från connaisseur och kännare av anklever från Sud-Ouest och alla fantastiska ostar -chacun a son goût- till vardaglig konsument av färska korvar som Chipolata från Avignon, Saucisse de Toulouse och choucroute från Alsace. Samtidigt som en del franska varor går att hitta om man verkligen letar är det svårt att finna färska franska delikatesser utan tillsatser och höga priser i Sverige. Idag ställer vi allt högre krav få våra råvaror när vi lagar mat. Det innebär att när vi vill laga fransk mat hemma i våra egna kök vill vi ha samma förutsättningar som i ett franskt kök. 

 

En fransk matbutik på nätet

Hos oss kan du hitta det mestafrån delikatesser som ankprodukter  till den franska vardagens skafferivaror till franska priser. En fransk saluhall på nätet helt enkelt! Franska Matkompaniet importerar alla sina varor från Frankrike för att du som kund ska få lägsta möjliga pris och färska varor från den franska matmarknaden. Vi håller oss ständigt uppdaterade med vad som händer i fransk matkultur, och uppdaterar hemsidan med nya produkter när vi besltat oss för en leverentör. Vill man ha en fransk vinkväll med sina vänner tipsar vi om  unika delikatesser från Frankrikes alla hörn.

Inspiration & äkta fransk matglädje

Franska Matkompaniets grundare Zita började sin bana i det franska köket redan när det franska köket var i sin svenska vagga. Uppvuxen på Café au lait, dagens höjdpunkt, i köket med sin mamma grundades smaken för det goda! Farmor hade mejeri och Zita satt på en pall i köket när farmor lagade goda kakor och fruktgodis - marmelader! Sedan dess har det blivit fler pallar i kök - inte alla kockar och kokerskor vill ha assistans av "Novisen vid spisen" för att citera Tore Wretman! Livet på fransk-inspirerade krogarna - anrika Cattelin under Blekenberg&Uhr och nyare La Brôchette med Bernard Lacoste i spetsen, till Grands franska  och Operakällaren under Tore Wretmans ledning- var bara början av ett livslångt förhållande med den franska matkulturen. Frankrike kom under åren att bli ett andra hem för Zita. När hon inte var på en av alla sina resor till Paris eller den franska landsbygden kunde hon alltid resa dit genom matlagningen. Libanesiska köket, Marocko och Antillerna, franska Västindien, har genom resor-boende  och släkt också inspirerat Zita. Efter många år i annan verksamhet, med matlagning som hobby då hon lagade mat till stora  fester 5-6 gånger per år, gick Zita tillbaka till Köket på deltid 2005, och jobbade hos olika köksmästare med betoning på det franska medelhavsköket. Precis som köket alltid haft en central roll Zitas liv har Frankrike haft en given plats i hennes kök och hjärta.

Zitas filosofi är att med fina råvaror, tid, intresse och viss nogrannhet kan alla lära sig laga fransk mat såsom den äts i Frankrike. Sedan hon började dela med sig bilder på sin mat och recept har glada läsare och nöjda kunder kallat henne Sveriges Julia Child, hon som tog det franska hemmaköket till Sverige, vilket hon smickrad tackat för.

Franska Matkompaniet levererar inspiration om fransk mat och matglädje för alla situationer. Förutom fransk mat och delikatesser av hög kvalité levererar vi spännande inspiration direkt från köket. Du kan ta del av  recept, matlagningstips och spännande nyheter inom fransk matlagning i vår matlagnings-blogg.

Det är stor skillnad i smak på ank- och gåsleverprodukter, och inte minst kvalitetsskillnader! De ank- och gåsleverprodukter vi har samarbeten med håller högrsta kvalitet och produceras i Sud-Ouest som är den geografiska hemorten för anka och gås. Produkterna vi för säljs hos välsorterade detaljhandlare, inte på stormarknader i Frankrike. 

Läs mer på bloggen, Köket 

Le blog Actualités

 

Malheureusement, nous n'avons pas encore eu le temps d'écrire nos textes à propos de nous, les modalités de paiement et de livraison en français. Nous vous suggérons de prendre Google pour vous aider, mais vous pouvez également nous appeler et se renseigner sur ce que vous demandez. S'il vous plaît appelez 0708-925280 ou écrivez-nous à info@franskamatkompaniet.com

Alla bilder är våra egna om inget annat anges. De flesta har Zita tagit, en del kommer från leverantörer, några få är köpta. Vill du använda våra bilder? Glöm inte att länka till oss www.franskamatkompaniet.com. För kommersiellt bruk, eller användning av texter,  hör av dig till oss: info@franskamatkompaniet.com