recept

Kronärtskocka au chèvre

En typisk fransk förrätt passande för eftersommaren.

Ingredienser

4 (8) personer - går att dubbla om huvudrätt / Entrée 

1 (2) Crottin de Chavignol eller annan lagrad, vassare chèvre /  crottins de chèvre

4 (8) kronärtskockshjärtan, rensade / fonds d'artichauts (cuits)

1 nypa kummin  på osten / une pincée de cumin sur les quartiers de fromage

1 (2) citroner

grovt havssalt

1 ask/påse ruccola / boîte de roquette

olivolja

honung - acasiahonung / miel

dijonsenap - mild!

äppelcidervinäger, gärna balsam

persilja vid persiljevinägrett

 

1. 

Köp fina kronärtskockor, dessa från Bretagne. I augusti finns det också svenska. Ta inte i dem i onödan, det är därför de blir missfärgade! Använd gärna gummihandskar under hela hanteringen innan de kokts.

2. 

Ansa skockorna enligt brukligt maner: Vrid av stammen. Observera att det är viktigt att inte skära bort den, då följer inte trådarna man vill ha bort, med. Gnid med citron över ytan. Skär ett snyggt snitt i botten och fäst/bind därefter en citronskiva som skall koka med. Skär topparna om du vill. Färska kronärtskockor - övre tredjedelen skärs bort med en mycket vass kniv. Koka i 30-45 minuter beroende på storlek. Tänk på att de skall gratineras, så låt dem inte bli överkokta!

3. Låt håren sitta kvar tills det är dags att gratinera, först då tar du bort dem. Ta bort blad så att du får en vacker skål - de kan också ätas med ett gott smör eller bara droppar citron eller citronsmör.

4. 

Placera kronnärtskockporna i en ugnssäker form.

5. Dela en Crottin de Chavignol eller någon annan passande lagrad chèvre, i fyra delar och placera ut på bottnarna. Strö en nypa kummin över.

6. Gratinera i 200-220° C, eller ca 5 minuter eller tills de fått en guldaktig färg / Mettre au four pendant 5 minutes en mode grill.

7. Garnera förrätten med ruccolasallad och dressa den med en honungsvinägrett / Garnir avec salade de roquette avec peu de vinaigrette de miel. 

Väljer du att ha den som huvudrätt, och utan salladen, passar det bra med en persiljevinägrett / Plat principal - servir encore tièdes accompagnés d'une vinaigrette persillée.

 

 

Bon appétit!

/ Zita 

 

                           

 

 Använd gärna våra recept och bilder, men glöm inte att länka till www.franskamatkompaniet.com