recept

Croissant - En halvmåne till morgonfikat på franska!

Croissants au beurre - franska croissanter till morgonfikat! Snabbvariant.


Bilden med den fina koppen från Rörstrand från Tasteline.

Croissant är ett Viennoise -Bakverk med smördeg som grund; croissenter, med eller utan choklad, brioche, pain aux raisins, pain danois -franska Wienerbröd. Egentligen inte franskt från början heller. inte österrikiskt heller (Wien), och inte ungerskt "Kifli", utan sannolikt från Ottomanska Riket. Då Ungern var besatt av ottomanerna under medeltiden i 150 år, var det alltså en turkisk bagare som började baka detta bröd tidigt på morgonen, vilket väl förklarar dess form, halvmånen.

Detta smarriga bröd på smördeg, i gruppen Viennoise, tar lite tid att förbereda och göra. Som oftast i franska köket. Alltså inte så dyra ingredienser, men tidskrävande istället. Vill du laga som "Den franska bagaren", Sébastien Boudet, genuint grundrecept, på 2 dagar med vila över natten - finns video också på Brödpassion.

Ingredienser

10-14 croissanter

500 gram mjöl
25 g jäst
1/4 liter mjölk
15 gram salt, gärna fint havssalt utan tillsatser
1 glas vatten, fingervarmt
50 gram socker
200 g mjukt smör -måste ha samma konsistens som degen
1 ägg till pensling

Beredning

1. Blanda jästen med ljummet vatten i en bakskål. Häll i ca 1/4 av mjölet. Blanda väl, vispa till och med. Låt jäsa 15 minuter.

2. Tillsätt resterande mjöl, socker, salt och ljummen mjölk. Blanda väl. Degen bör vara elastisk och inte längre hård och svårhanterlig. Avsluta knådning på bakbordet.

3. Kavla ut en kvadrat. Tillsätt smöret i väl fördelat i degen, som ett kuvert med smör. Kavla ut kuvertet i en längd. Vik i hop, kavla, vik ihop, 3 ggr.

4. Låt vila i minst 15 minuter, eller mer.

5. Gör croissanter. Skär degen i trianglar 10 cm x 15cm x 15cm. Fukta lätt med kallt vatten, med en pensel. Rulla: Börja med basen. Rulla 4-5 varv om det går.

6. Fukta igen med kallt vatten, pensla sedan runt om med  ägget.

7. Låt jäsa ige, upp till en timme.

8.  Grädda i 200-210 ° C i 10-15 minuter tills ytan är gyllebrun.

Violà!

Bon appétit!

/Zita