recept

Kycklingfilé med provensalska örter och vitvinssås

Filet de poulet aux herbes provençale avec sauce à la crème et au vin blanc.

Provensalska örter kan vara vilka kombinationer som helst egentligen i Frankrike, och de kallas Herbes de Provence eftersom de ju växer så bra där. Färdig kryddblandning av torkade örter från Provence som sälj i livsmedelshandeln består oftast av timjan, rosmarin, och kanske kyndel, oregano, basilika. 

  

Rosmarin och timjan hör till de stabila, smakrika favoriterna men till dessa fina filéer valde jag andra färska provensalska smakrika örter: Persilja, koriander och gräslök. Många förknippar idag kanske koriander med det asiatiska köket, men koriandern som vuxit (fritt) och använts vid Medelhavet sedan sedan urminnes tider. Koriander - "manna från himmelen", omnämns i Bibeln redan i 2:a Mosebok i samband med israeliternas uttåg ur Egypten.

Ingredienser 2 personer

300 g kycklingfilé 

rivet skal av en halv citron

1 msk gräslök, hackad

1 msk persilja hackad

1 tsk koriander, hackad

1 vitlöksklyfta av vitlök från Provence (den lila) 

havssalt från Guérande

peppar

50 g smör / alternativt 2 msk olivolja och 20 g smör att blanka av såsen.

skyn från de ugnsnbakade filéerna

1 dl vitt vin, torrt

2 dl vispgrädde

persilja att garnera med

Tillagning

Sätt ugnen på 160°C. 

1. Smörj en ugnsäker form med smör/olja.

2. Placera kycklingfiléerna i formen, med eller utan skinn, det är en smaksak. Skiva smör över kycklingfiléerna och lägg över lite av kryddorna -citronskal, persilja, gräslök och koriander. Salta och peppra försiktigt.

3. Ställ formen i nedre delen av ugnen tills termometern visar ca 68°-70°C. (Den fortsätter öka temperaturen några grader i mitten.) Om du inte har termometer får du prova dig fram och skära i köttet. När det klar vätska sipprar fram, och inget rosa, är filén färdig.

Lägg undan filérna och håll dem varma. 

Vitvinssåsen

4. Sila av skyn i en kastrull. 

5. Tillsätt det vita vinet och rör ihop under värme.

6. Tillsätt grädden och reducera under omrörning till ca halva mängden återstår. 

7. Blanka av med en klick smör.

Häll en spegel av vitvinssås på tallriken, placera kycklingfilén ovanpå, garnera med klippt persilja och några små tomater och servera med ris. Mycket saftigt och balanserad smak!

Bon appétit!

/Zita

 

Använd recept så mycket du vill, men om du vill återge eller publicera texten krävs tillstånd. info@franskamatkompaniet.com

©All rights reserved Franska Handelskompagniet.