koket

Smör - ingen banal historia!

Den minnesgode kanske kommer ihåg att vi vann 1:a pris med vårt franska opastöriserade smör, La Baratte du Crémier, på Restaurangakademin vid en provning arrangerad av Restaurangvärlden i vintras. 

 

Bild 1 på La Baratte du crémier  till frukost hemma.

 

Sedan dess har smör diskuterats livligt på sociala medier. Vad är det för smör konsumenterna erbjuds i livsmedelshandeln egentligen? Hur framställs det smöret? Många tror att det kärnas på gammaldags vis, men industritillverkat smör slungas och tillsätts smakförhöjare så det ska smaka smör. Vårt smör kärnas på ett mejeri i Frankrike.

Ett problem har naturligtvis varit regelverket i Sverige då myndigheterna - läs Livsmedelsverket, som ligger under Jordbruksdepartementet, vill att vi äter pastöriserat smör. Fast allra helst vill de att vi använder rapsoljeprodukter. Ca  80% odlad mark i Sverige numera består av rapsodlingar!

Hantverk

I Sverige produceras numera smör på flera små gårdsmejerier, och en del av dem går att hitta i välsorterade butiker. Eftersom det görs på små gårdsmejerier, så finns det heller ingen obegränsad mängd. 

Smör är smakbärare och det finns inget fett som ersätter smör som råvara när det gäller fina såser och bakverk.

 

Ikväll ska vi få lära oss mera om smör på Restaurangakademin! Smörmakarna Patrik Johansson och Zandra Bring som bland annat tillverkar jungfrusmör åt Noma kommer och berättar om sin produktion. Vi kommer att smaka på smöriga rätter. Lisa Förare Winbladh kommer att hålla föredrag om smörets kemi. Per Styregård kommer att leverera en provning.

Det ska bli jätteroligt och spännande!

Berättar mera sedan,

Zita