koket

Svensk sill och franska jordgubbar! Sant!

 Jordgubbar kultiverades först i Frankrike tack vare Solkungen, Ludvig XIV! Visste du det?


Jordgubbar hör till den typiskt svenska sommaren! Efter sillen jordgubbar!

Den odlade jordgubben som vi äter idag kom så klart från Frankrike till Sverige! 

Solkungen, Ludvig XIV:es trädgårdsmästare Jean-Baptiste de La Quintinie, odlade den fraises, egentligen stora smultron, i Versailles trädgård på 1600-talet. Solkungen älskade bären! Ludvig den XIV var så förtjust att hans livläkare förbjöd honom att äta mera, kanske för att han åt dem med vin till. Men redan tidigare under medeltiden åt man dessa Fraise de bois, stora smultron. Kvinnor åt dem med grädde och männen med vin.

På 1700-talet vistades den franske spionen (!) Amédée François Frézier i Chile och Peru för att studera hamn-fästningarna som han upptäckte de stora jordgubbarna (fraises), mycket större än smultronen (fraises des bois). Han noterade att man kultiverade dem i Chile och åt dem på alla möjliga vis: färska, torkade, konserverade i alkohol och som serverades betydelsefulla gäster. På sin hemresa till Marseille den 17 augusti 1714 hade han med sig frön av denna Fragaria Chiloensis och donerade lite till botaniska trädgården i Brest, därefter till kungliga trädgården i Versailles. Väl framme i Paris blommade de inte, och det var först när man korsade den med 

Fragaria virginiana, en sorts små röda frukter som hämtats i Québec 100 år tidigare. Detta nya bär, denna korsning föddes på europeisk jord av två sorter med ursprung från amerikanska halvklotet, blev snabbt urmoder för jordgubbsodling över hela världen! Den fick namnet  Fragaria ananassa eftersom den liknade ananas!  I England började man kultivera 1920 för engelska klimatförhållande och samma år påbörjades i Sverige  systematisk utveckling för vårt klimat på Alnarp.