koket

Inspirerande middag på bistro med mat- och vinglada vänner! Svenska ingredienser på franskt vis..

Le bon mariage entre la cuisine française et la cuisine suédoise - bra början på året!

Vi träffades 10 stycken mat- och vinglada vänner på en bistro utanför Stockholm, i Sollentuna, och åt och drack gott och pratade, bubblade och skrattade. En härligt inspirerande kväll. 

Vi känner varandra från Twitter. En del känner ni nog från TV, tidningar, kokböcker, flera bloggar och en står bakom grytorna på stockholmsrestaurang i Hagaparken, några av oss lagar mat tillsammans ibland, andra jobbar med mat på andra vis. Lyxbloggaren stod för de flesta vinvalen och utmanade oss också på tävling och vinsten tackar vi för! En fotograf var med och i väntan på mer proffsiga matbilder...visar jag lite enkla... Några av oss hade träffats förut, alla hade träffat några. Vi njöt av god mat och dryck och god stämning. 

Sammanfattningsvis kan man säga att det var ett bra giftermål mellan det svenska och franska köket, med övervikt på svenska ingredienser, men tillagning och somliga ingredienser, definitivt franskt! 

Vi började med champagne Paul Clouet Serigraphiée medan vi samlades och kocken Fredrik Norin förberedde våra godsaker i köket. Nästa vecka redan finns han på en annan bistro inne i Stockholms stadskärna.

                                                     


Det första han serverade var några amuse-bouches: 

               

Senapscrème fraîche med sikrom och efter det Professor Wretmans Toast Skagen. Till det drack vi mer champagne av samma. Mycket fransk senapscrème, både senap och i synnerhet med den syrliga crème fraîchen. Professor Wretmans Toast Skagen är ju Wretmans, franska köket på svenskt vis, och räkor och forellrom hittar vi här.

Därefter kom en utsökt god Blåmusselsoppa med anchochili och rökta musslor, och fortfarande höll vi oss till champagnen.

Det mesta inspirerat och även levererat av Frankrike/Medelhavet.

Så här ser det ofta ut när vi träffas: Mellan rätterna kommer kameror och mobilkameror upp för kommande bloggande, för Twitter och sms-ande så att vi kan dela med oss, @Nordefors och @Reuterdahl

 

Till Smörstekt gösfilé (filet de sandre) med långpepparmajonnäs (mayonnaise au poivre long), forellrom (oefs de truite) och friterad ostfylld potatiskaka bytte vi land till Spanien och drack vi ett lite fetare men ändå syrligt, vin Adegas Valminor. En gös fångad i Mälaren, tillagad med fransk majonnäs och tillbehör forellrom, från Sverige.


Lyxbloggaren, @fredriklidby @jojsis, @HusmorsanAnette , @viniferalover, funderar och skriver, @vanitystudios tog bilder, medan @vendicti njuter av maten innan den kallnar.

 

Till utsökt lång-Bakat renkalvsinnanlår (filet de renne) med potatisrösti fylld med Karljohansamp (pommes de terres rôties aux cèpes), syrlig kålcrème och mustig sås med smak av madeira (Madère) och grönpeppar (poivre vert). Grönpeppar från samma leverantör i Frankrike som vi.Till detta drack vi ett gott rhônevin St Joseph Parcelle de Jean.


Därefter kött, vilt har ju varit väldigt trendigt detta nyyår; hjort- och renfilé har talats mycket om i matprogram och recept i tidningar och många livsmedelshandlare hade laddat upp med det vid sidan av oxfilén. Det vilda köttet är magert och skall alltid lagas långsamt på låg temperatur för att inte bli torrt. Det är naturligtvis inget nytt, så har de som haft tillgång till vilt alltid gjort, och så gör man det i restaurangköken.

                          

Cognacsinkokta fikon med hemmagjord vaniljglass och Chokladtryffel. Enkla och goda  chokladtryfflar har vi recept på här.

Vi hade ju gissat på vin, nu frågade kocken om vi kunde gissa på chokladen. Och den kunde vi direkt känna igen, Valrhona Guanaja 70% som vi också har i vårt sortiment. Bra val! Till detta drack vi en Muscat kändes det, och var det, men överraskande nog från Australien Campbells Muscat, samt Barbera Barbera d'Alba.

Vi avslutade kvällen som den började: Med ett vitt med omisskänlig smak av champagne men inte beteende och struktur- en mycket god cava: Giró del Gormer Reserva.

Det var en härlig kväll. Smakerna på vin och mat minns jag idag, namn på maten likaså, däremot fick jag ta hjälp vad gäller namn på en del av vinerna. Tack @Reuterdahl och @Lyxbloggaren.

Stockholm fredag 4 februari 2013.


Kommentera

Kommentarer måste bli godkända innan de publiceras