koket

Köttbullar - franska, orientaliska och andra alla "mat"-bullar i franska köket.

Zita Tersman

Köttbullar "boulette" på franska, lagas ju över hela världen i en eller annan form, med kryddningar som är typiska för regionen. Vardagsköttbullar, köttbullar på "man tager vad man haver", köttbullar på rester av en pot au feu, tjusiga köttbullar.

I Frankrike lagar man inte bara köttbullar, utan som vanligt har fantasin inga gränser: Ostbullar, potatisbullar (croquettes), fiskbullar (quenelles) och gnocchis à la parisienne med béchamelsås. 

Indiska köttbullar har sin smak, orientaliska sin. Ätit köttbullar i Turkiet? Mmm. I mellanöstern åt vi på lammfärs, med örtkryddor.

Köttbullar kan lagas på allt kött:Kalvkött, oxkött, blandfärs oxfärs/fläskfärs, fläskfärs, lammfärs.

Det finns lika många recept, säkert, på köttbullar som det finns matlagare i olika länder, men basen skiljer sig inte så mycket åt inom länderna-regionen. 

De serveras på olika sätt, med olika tillbehör, och jag kommer hålla mig till de franska och orientaliska.

Vi börjar idag med att förbereda Drottningen av Köttbullar "Paulette, reine des boulettes". Till dem har man köttfärs efter egen smak, örter, vitlök, fin lök, kryddor,torrt vitt bröd och ägg. Det kan bli torrt om man inte har någon vätska i och bara har oxfärs. Ta då gärna lite blandfärs.

/Zita
Kommentera

Kommentarer måste bli godkända innan de publiceras