koket

Julia Child - som tog det franska köket till Amerika - skulle fyllt 100 år idag!

Nos chaleureuses félicitations à Julia Child! Julia Child - förebild, skulle fyllt 100 år idag.

Julia var för amerikanerna i mitten av 1900-talet vad Ch. Hagdahl var för svenska köket 100 år tidigare och Werner Vögeli senare - en franska kökets missionär! 
Hon skrev, tillsammans med fransyskorna Simone Beck och Louisette Bertholle "Mastering the art of French cooking", på svenska "Det goda franska köket". Boken kom ut för första gången 1961, under tiden då kalla kriget rådde och Kennedy var president i USA. Hon föll pladask för det franska köket, när paret Child kom till Paris efter 2:a världskriget, kommen som hon var från det amerikanska med supermarkets och snabbmat. Här hemma kanske Julia Child är mest känd från filmen med Meryl Streep som porträtterade henne. Idag publiceras artiklar om henne från Washington Post till kalla nord, från välkända skribenter i stora tidningar till bloggare över hela världen.
 
Julia Child i köket
Hon föddes i Kalifornien 1912, och utbildades vid college där. 2004 dog hon, åter i Amerika sedan länge, vid 92 års ålder. Vid tiden för bokens tillkomst var Julia Child hemmafru i Paris, som medföljare skulle man säga nuförtiden, till maken, Paul Child, som var diplomat. Det var först när hon kom till Paris som hennes intresse för matlagning började. Hon var tidigare yrkeskvinna och barnlös, och det passade henne inte alls att gå mellan hemmets fyra väggar. I sitt tidigare yrkesliv hade hon arbetat som korrespondent, moderedaktör och marknadsförare och arkivarie - det senare kanske förklarar varför hon skrev recepten med extrem noggrannhet och detaljrikedom- men det är också den franska traditionen. Hon var även frivillig inom underrättelsetjänsten, OSS, föregångare tilll CIA. På uppdrag på Ceylon, numera Sri Lanka, träffade hon sin man, Paul Child, då de båda var stationerade där. 
Väl i Paris funderade hon på vad hon skulle göra av sina dagar, och tyckte idet var oinspirerande att laga samma mat till de två makarna - det måste helt enkelt finnas mer! Hon bestämde sig för att gå matlagningskurser, och hon började från toppen. På anrika Le Cordon Bleu tog hon exklusiva kurser tillsammans med ett fåtal andra elever som var roade av matlagning. Entusiastisk och full av energi tog hon sig an det franska köket. Det var en ståtlig kvinna på 188 cm, med hög röst och glada skratt som inte var så fransysk, som tog sig an det franska köket med sin finess och de små avgörande detaljerna. Inget lämnas åt slumpen i det franska köket - och inget lämnades åt slumpen för Julia Child. På kvällarna kom hon hem och testade sina förmågor och lagade vad hon lärt sig till den lycklige maken.
Vid slutet av 40-talet var "Det franska köket", med betoning La haute cuisine,  något för finrummen och de välbärgade, och kockar som framträdde gjorde det i sina höga vita hattar - och med stor pondus. Julia Child lagade ingalunda mat på billiga ingredienser, men hon var mer intresserad av rustik, traditionell fransk matlagning, som också serveras på franska restauranger. 
1951 träffade hon Simone Beck och Louisette Bertholle, som redan arbetade på en kokbok, och de fattade tycke för varandra. Julia Child kallade dem sina två "fellow gourmettes" - på Julias fransk-engelska vis.Gemensamt lagade, testade, skrev de och hann med att ge matlagningskurser som "École des trois gourmandes". 1961 kom den första boken ut, detaljrik, efter att först ha refuserats, och sålde överraskande bra. Målgruppen, kvinnorna de skrev för, var, kanske en del av dem, uttråkade; hemmafruarna med tid att fördjupa sig i matlagningen, och som kunde få utlopp för sin kreativitet hemma i det egna köket. Det resulterade i att hon fick ett eget TV-program, matlagningsprogram, "The French Chef" på en lokal TV-station i Boston, redan 1962. Hon var charmig, metodisk och visade att det franska köket var för alla som ville - inte alls ouppnåeligt! Och det visade sig att det var just hemmafruarna som bar henne på sina händer; hon blev snabbt omåttligt populär.
Hon stod för något alldeles nytt, hon upprepade inte på sitt sätt vad andra redan gjort hundratals gånger,rätter  i det amerikanska köket. Utan flärd, med en icke-tv-mässig röst och längre än standardköket klarade av och än de flesta kockar i byxor, tog hon publiken med storm. 1966 hamnade hon på omslaget till Time Magazine och "the rest is history". Hon hade ett eget TV-program Bon Appétit, som sändes ända till 2000, då hon pensionerade sig vid 88 års ålder.
Redan 1966 nominerades hennes första TV-program, The French Chef för en Emmy
Hon nominerades sedan 1972, 1994 1997, 1999 och 2000. 1996 och 2001 vann hon en Emmy för "In Julias Kitchen with Matserchefs" respektive "Julia and Jacques Cooking at Home".
I sitt TV-program, Bon Appétit!, lagades allting i realtid - med ibland både lustiga och minnesvärda incidenter med bränd mat och tappad omelett, se klippet från You Tube, det finns fler!
http://www.youtube.com/watch?v=-OP08hW602U&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=SHX0pv8_JOE&feature=youtu.be
En liten glimt av Julia Child. Om du villl veta mera så har det skrivits både biografier om henne, hennes liv har skildrats i Nora Ephrons Julia & Julia med Meryl Streep i huvudrollen.
Sök också på You Tube, ta dig tid att läsa lite i hennes böcker och kolla hennes orginalrecept när du har möjlighet. Du kommer bli förvånad över så många recept du sett som ursprungligen skrevs av Julia Child!
/Zita

Mastering the art of French Cooking. 1978. Julia Child, Simone Beck, Louise Bertholle and Sidonie Coryn (Illustrator). Alfred A. Knopf,New York, New York.

Julia and Pepin, Jacques. 1988. Julia and Jacques Cooking at Home, Alfred A. Knopf, New York, New York.