koket

Anka passar alltid!

Till sommaren är det extra gott med rökt ankbröst i sallader. 

- En Carpaccio på melon, tartar på grapefrukt & honung&rökt ankbröst - Delikatess & medelhavskost! 
- Confit på anklår passar jämt.

Anka är en viktig ingrediens i fransk matlagning. Anka kan man alltid äta, det passar alltid. Det är himmelskt gott, är så mycket mer mat  och smakar så mycket mer än ett kycklinglår, eller kycklingbröst. Ankbröst, magret de canard, kan tillagas rå, rökt och torkat. Confiterad anka, confit de canard är en beredningsmetod sedan urminnes tider!


Rökt ankbröst. Suveränt enkel delikatess med smak av Medelhavet!


Ankconfit.

Ankan tillagas först i sitt eget fett, det är det som är ankconfit. Om man lagar den själv från början, saltar och pepprar man, lägger i kylen ett dygn, sköljer och tillagar i ankfett i 70°C  2 timmar. Ibland tillsätter mer ankfett. Därefter kan man ha den i kylen i väl tillsluten förpackning, för den blir konserverad. Köper man en redan confiterad anka -kokt i sitt eget fett- steker man den i ugnen under grillen ca 10 minuter så får den en knaprig yta. Se Recept.

När man tar ut den för att användas tar man fettet som stelnat runt ankan och steker till exempel potatis och rödlök i fettet. Inget mera fett behöver tillsättas per portion, det är oerhört drygt. Och oerhört gott!
Bon appétit!
/Zita