koket

Fänkål - Fenouil gifter sig med....

Zita Tersman

Vad gör man med fänkål, som inte bara är vacker utan har magiska egenskaper och smak?

Fänkål, en kraftfull symbol för mytologi, född i Medelhavet, har alltid setts som att ha övernaturliga krafter och framför allt förmåga att driva ut demonerna!

Det är en utmärkt grönsak som smakar fint av anis, inte har många kalorier och ett stort användningsområde. 
Fänkål odlas från Provence till Champagne. Består av hjärta och blad.

Hur vet man att den är bra?
Välj en med ljus färg utan fläckar, och särskilt viktigt att se efter så att den inte är rik på fibrer. Ytterligare en garanti för kvalitet är att bladen ska vara fräscha och alltid kunna följas till slutet, änden av fänkålshjärtat.

Fänkål kan kylas, men vänta inte med att äta eftersom de snabbt blir trådiga. Ta bort yttersta bladet av hjärtat som alltid är hårt.

Fänkål ingår i Bouillabaisse, den traditionella franska fisksoppan, skapad i Provence, Marseille.Fiskaren, författaren  Hemingway sägs vara upphovsman, men det kanske kan tas med en nypa salt. Men om det skulle vara så; alltså inte helt fransk och alltså riktig "gubbmat". Däremot är aïolin som man har till, eller rouille, helt fransk, från Provence. Fiskar, som ingår i traditionellt recept är av samma princip som  Cajsa Wargs -"man tager vad man haver" -de fiskar som blivit över när fångsten sålts, medelhavsfisk, så smaksättningen var nog så viktig.

Förutom i fisksoppor kan man använda fänkål i en rad rätter och inte bara till fisk.
Fänkål kan ätas rå i sallader, fint skivad och kryddad med en skvätt citronsaft och olivolja. Bladen kan hackas och tillsättas sallad för att förhöja smaken. Tunna skivor kan tillagas stuvade. Eller gratinerade...

Fänkålen med sin subtila smak gifter sig lyckligt med potatispuré. 
Vad mer kan man då använda färsk fänkål till? 

Fänkålspuré  
Fänkålssallad med smak av apelsin
Fänkålssallad, simplement
Fänkålsgratäng
Bouillabaisse, den traditionella fisksoppan. Alla har sitt eget recept, förutom fiskarna ingår fänkål och schallottenlök.. 
Torskrygg m fänkålssås 
Lax m fänkålssås
Aborre med fänkålssås
Fisk m fänkål 
Fiskfilé m fänkål o citronsås, 
Fänkålssallad m apelsinsmak...

I såserna och grytor kan man med fördel använda fänkålsfrön. Det fungerar bra och blir också billigare eftersom de kräver mer.

Listan kan göras längre!
Bon appétit!

Zita

                                                    
        
Gröna oliver med fänkål Mas du Roy, Fänkålsfrön        Till klassisk aïoli behövs olja, ägg, salt peppar vitlök, några droppar citron.  Ev dijonsenap. Till rouille används också en chillipeppar, den franska favoriten är piment d'espellette.