koket

Quiche Lorraine - Typisk fransk vardagsmat & bistromat!

 Quiche Lorraine - 

Vardagsmat å vardagsmat..i bemärkelsen att "alla" kan laga sin quiche. Den kan göras dyr också, med pilgrimsmusslor till exempel.


- är bara en av många möjliga franska pajer!  Lätt att göra och inte så dyra ingredienser. När man väl har gjort en Quiche Lorraine är det bara att fortsätta med Pâté Lorraine, Tourte Lorraine och sedan är fältet fritt för en massa andra franska specialiteter som bygger på paj i grunden.

Det franska köket är, liksom Frankrike, indelat i regioner med sina egna specialiteter. Specialiteterna är beroende på vad som bäst odlas där och vad som vuxit fram, ibland sedan århundraden. 

Quiche Lorraine kan ha uppfunnits av en bagare i Nancy på 1500-talet. Nancy, i Lorraine, som ju också tagit åt sig en del av äran vad gäller macaronens födelseort. Att det var en bagare som kom på denna populära och kända paj, är inte så konstigt eftersom den bygger på en pajdeg. Huvudingrediensen är rökt sidfläsk, som också är en av regionens specialiteter.

En pajform kläs med deg, därefter lägger man i fyllningen: en blandning av ägg och grädde och rökt fläsk. Så småningom, spred sig denna enkla rätt till andra regioner, och så småningom lades riven ost till. Osten får helst vara Emmenthal, Comté, Cantal eller fransk Gruyère.

Härifrån var inte steget långt till andra fyllningar och det finns pajer med all sorts innehåll, och eftersom fransmän älskar tårtor, och pajen ser ut som en tårta, så blev det två flugor i en smäll.

Så småningom utvecklades allehanda regionala variationer. Idag kan du få Quiche St Tropez, Quiche Provence, Quiche Provence-Alpes-Cote d'Azur.

Vad sägs om Quiche aux apsperges (sparris), Quiche aux légumes (grönsaker), Quiche aux oignons (lök), Cocquilles Saint-Jacques en Quiche (pilgrimsmusslor), Courgettes aux champignons (zucchini, svamp), Quiche au fromage (ost) , Quiche au saumon (lax), Quiche aux broccolis et saumon (broccoli och lax)?  Endast fantasin sätter stopp..

Du har säkert smakat några av dem utan att tänka på att du äter typiskt franskt! Billig och lättlagad bistromat hemma! Eller -

Denna Quiche är en av de rätter vi kan erbjuda på catering! Ring oss på 0727-105280 eller 0708-925280. 

/Zita