koket

Franska köket - från anklever och ost till zucchinisoppa..

Det är stor efterfrågan på franska recept och det är på gång! 

Typisk fransk mat frågas efter, och FM kommer att hålla sig till traditionell mat, regional mat och ibland variationer.

Brödet har en speciell roll i Frankrike, ända sedan revolutionen 1789. Då var en huvudfråga priset på medborgarens "dagliga bröd", och än idag används priset på baguette som politiskt slagträ vid ekonomiska diskussioner, och priset på baguetten som måttstock för inflationen. 

Till den franska osten, den franska stoltheten, pastöriserad, opastöriserad som smakar mera, av komjölk, getmjölk och fårmjölk mjuka, hårda, allt produceras på de otaliga mejerierna, till lycka för även andra än de som bor i Frankrike. En del ostar har AOC-certifikat. Det innebär att mejeriet fått osten smak- och innehållscertifierad. De ostar som kan certifieras är original - tillverkningsmetod och mejeri.Till osten serveras alltid bröd i Frankrike. Bröd och lökmarmelad får ofta plats på ostbrickan, och även till ankan. 

Salladen är ofta intregrerad i rätten, alltså sallader från olika regioner i Frankrike kommer presenteras. 

Grönsaker - ovan jord och under jord, som växer i buskar och på träd. Man äter inte så mycket potatis som i Sverige, och antalet potatisar står många gånger utskrivet i recepten. Eftersom det i Frankrike finns helt andra odlingsmöjligheter och man kan köpa fina råvaror året runt, så används många olika grönsaker i maten - speciellt i grytorna kan man smaka en variation och kryddning, speciellt örter, som är typiskt för fransk matlagning. Man äter helt enkelt det man odlar, och man har enorma möjligheter att odla och gör det bra!

Ank- och gåsleverrätter förstås, det franska kökets krona på verket. Som det är med fransk matlagning: Goda råvaror, gott hantverk (det vill säga tålamod) och finess.

Fisk, sill, makrill, lax- och tonfiskriletter kommer presenteras mera i slutet av juli och augusti. Medelhavsfisk och atlantfisk, två hav

Såser som Beurre blanc och Béarnaise, majonäs, aïoli, rödvinssmör och Café de Paris-smör.

Mat som kommer från de gamla kolonierna och departementen, allt ifrån Vietnam, över Guadeloupe i Karibien , Nordafrika till La Métropole. FM gillar vietnamesisk mat, nordafrikansk, och det libanesiska köket som också präglat det franska köket av historiska skäl.

Från enkel café- och bistromat som Croque Monsieur till traditionell mat som Quiche Lorraine och andra regionala specialiteter.Mat som fransmännen är kända för som rökt ankbröst, fransk potatissallad, typiska franska sallader som från Nice och Lyon, fransk dressing (den är inne redan), terriner (ank- och gåslever terrine upplagd) och kanhända  några desserter. Tarte Tatin det första receptet vi lade upp, kommer  de närmaste veckorna och under sommaren! 

För närvarande lagar och översätter jag så mycket jag hinner, äter också...och kommer att jobba med det i juni och under sommaren. Lite tålamod bara, ungefär som när man bakar macarons eller gör en god béarnaise-sås. 

Som avslutning, vill jag påminna om ett av gourmeten och advokaten, revolutionären 1789, Brillat-Savarins -ja, osten är döpt efter honom - berömda citat:

"Dis-moi ce que tu manges, je te dirai ce que tu es."

"Säg mig vad du äter och jag ska säga dig vem du är."


/Zita