koket

Var kommer Macaronen ifrån?

En Macaron är en söt, maräng-baserad  mini-bakelse, eller konfekt om man vill, som görs på äggvita, florsocker, strösocker, mandelmjöl eller mald mandel och karamellfärg. En macaron är vanligen fylld med smörkräm, ganache, eller sylt som fyllning mellan två kakor. Dess namn kommer förmodligen från det italienska ordet för "eller".

Denna smarriga konfekt kännetecknas av sin släta, kupolformade topp, ruggig omkrets (kallad "fot"), och platt botten. Det är milt fuktig och smälter lätt i munnen. Ingredienser som alltid ingår är: äggvita, florsocker, mandelmjöl eller malen mandel och karamellfärg/naturfärger ur växtriket.


Macarons kan hittas i en mängd olika smaker som sträcker sig från den traditionella (hallon, choklad) till den nya (tryffel, hasselnöt,grönt te). Fyllningar kan vara allt från sylt, ganache, eller smörkräm. Eftersom det engelska ordet macaroon också kan hänvisa till kokos-macaroon har många i England antagit den franska stavningen av macaron för att särskilja de två. 

Historia

Även om det främst är en fransk konfekt, har det varit mycket diskussion om dess ursprung. Larousse Gastronomique refererar till en macaron som skapats i 1791 i ett kloster i närheten Cormery. Några har spårat dess franska debut tillbaka till Catharina di Medicis italienska konditorer som hon tog med sig till Frankrike, när hon 1533 gifte sig med Henrik II. 

                                                            
                                                            Larousse Cuisine

Franska regionala variationer

Flera franska städer och regioner hävdar sin långa historia med macarons och dess variationer, särskilt i  Lorraine, Nancy och Boulay, Baskien, Saint-Jean-de-Luz, i Saint-Emilion, Amiens, Montmorillon, Le Dorat, Sault, Chartres, Cormery Joyeuse och Sainte -Croix i Bourgogne.
Staden Amiens macaron består av mandel, frukt och honung, och går tillbaka till 1500-talet. Den har mer tuggmotstånd och inte så söt som Paris-macaronen. 

Staden Montmorillon är väl känt för sina macarons och har  tillägnat den ett museum. Maison Rannou-Metivier är det äldsta macaron- bageriet i Montmorillon, med anor från 1920. Det traditionella receptet  för Montmorillon macarons är oförändrat sedan över 150 år. 

Staden Nancy i Lorraine-regionen har en anrik historia med macaron. Det sägs att abbedissan i Remiremont grundade en nunneorden som kallas "Dames du Saint-Sacrement" med strikta diet-regler som förbjuder konsumtion av kött. Två nunnor, syster Marguerite och syster Marie-Elisabeth, anses ha skapat Nancy-macaronen för  att passa dessa dietkrav. De blev kända som de så kallade "Les Soeurs Macarons" - macaronsystrarna. År 1952 hedrade staden Nancy dem genom att ge sitt namn till Rue de la Hache, där man anser att macaronen uppfanns.

Paris, Ile-de-France
I Paris fick Pierre Desfontaines, kusin till konditorn Louis Ernest Ladurée, i mitten av 1800-talet, den goda idéen att lägga ihop macaronerna 2 och 2, och garnera med en smaklig kräm emellan dem. Receptet står sig, och på den vägen är det!


Schweiz
I Schweiz bakas Luxemburgerli (även luxemburgska) som liknar en fransk macaron, men sägs vara lättare och luftigare i konsistensen.

Japan
Macarons är en populär konfekt känd som "makaron". Det finns också en japansk version med samma namn som ersätter mandel med jordnötsmjöl och är smaksatt med Wagashi, allmänt tillgänglig i Japan.

Korea
Macarons är också populärt i Sydkorea, kallas "Ma-ka-Rong" med koreanskt uttal. För att ge en mer asiatisk smak, använder de grönt te för att göra gröntte-Macarons.


Sverige

Redan i Hagdahls franskinspirerade "Kok-konsten" beskrivs makroner 1879, så man kan kostatera att de snabbt gjorde sitt segertåg. Hagdahl skriver:

"Små halftorkade bröd eller bakelser af mandel och socker som länge varit kända under det oriktiga namnet "bisquiter" eller "bisciuts", hvarmed den utländska kokonsten och i sockerbageriet menas något helt annat. Som hela den öfvriga civiliserade ätande världen, såväl i tal som i tryck, efter olika språkbruk, kallar dessa bröd: macarons eller macaroons. .../ej skäl att längre bibehålla tvetydiga benämningar som gifva anledning till missförstånd." Ord, och inga visor.

Verner Vögeli, Operakällaren, som ursprungligen kom från Schweitz, bakade också macarons och har lämnat recept i kokboken från sin resa i  Norrbotten. 

Till Sverige kom Macarons, igen, får man väl lov att säga, med bröderna och konditorerna Sebastien Boudet  och Damien Boudet till Stora Essingen i Stockholm. Tack vare deras fantastiskt goda macarons, bakade med fina råvaror, skickligt hantverk och kärlek till "den perfekta desserten" macaron, kan vi nu njuta av macarons även i Sverige. Vi på Franska Matkompaniet vill att fler ska få njuta av macarons, så hos oss kan du handla även om du inte bor i Stockholms innerstad!

/Zita
                                                                                    
                                                                                                  


                                                                                                  
                               www.franskamatkompaniet.com