koket

Svenskt Kött presenterade nya styckningsscheman på Pressträff igår!

Pressträff anordnad av Svenskt Kött på restaurang AG torsdagen 9 oktober. 

Många nya styckningsdetaljer presenterades, många som finns i Frankrike, likväl som gamla som kommer tillbaka! 

Stjärnkockarna Fredrik Malmstedt och Johan Jureskog presenterade och förklarade, gris respektive oxkött. De som har kunskaper i storkökshushåll - från förr ?- känner igen flera. De som kan fransk, och även spansk styckning känner igen en hel del. I Frankrike, som jag känner till bäst, använder man hela djuret.

Som jägare känner du säkert till och använder styckningsdelar som man idag inte kan köpa i livsmedelshandeln. Älgtunga och vilthjärta är delikatesser som oftast tas om hand, av jägare på lantgård i alla fall. Lammnacke talades det om, och alla som jagat länge  vet också att den detaljen, halsen, ovan sadeln på rådjuret, är väldigt fint kött.

Bräss kommer igen! Det åt jag med pappa på restaurang, själva, när jag växte upp! Då var det riktiga portioner! Inte såna små knaperstekta som jag fått i Stockholm senaste året ;-).

Vad mera fastnade jag för? Jo, att man kan använda talg till att steka i och det gör man ju också på kontinenten. Där köper man, som man gjorde förr i Sverige, för inte så länge sedan, ister på burk. I Frankrike steker man gärna rotfrukter i ankfett, som jag gör för det mesta, och det kan du köpa hos oss. Fett behövs för att köttet skall smaka gott, eller till och med nåt, och då behövs inte så mycket kryddor och såser heller!

Magert-kött-lanserades av flera aktörer, nån gång i slutet av 70-talet, inte första hand producenter. Smaken sitter i fettet och beror på vad det är för ras och vad djuret har ätit. Vi ser fram emot att kunna köpa mer melerat kött i livsmedelshandeln, såsom vi lärt oss att det är godast, och som kommer tillbaka.

Pata Negra-skinkans smak kommer sig av ekollonen grisarna äter. Vi får se om återgång till äpplen i grisuppfödningen kommer öka intresset för gris i Sverige. De små grisfarmarna har ju redan annan kost för sina, ofta Linderödsgrisar, som går ute.

 

 

Fredrik Malmstedt och Johan Jureskog.

Efteråt fick vi smaka på ett par av dem, tillagade av Johan Jureskog på restaurang AG- till det möra mellangärde/skirt steak-köttet fick vi béarnaisesås på bas av talg.

//Zita

Pressmeddelande

Svenskt kötts styckningsscheman utgår på klassiskt vis från djurkroppens anatomi och adderar sedan styckningsdetaljerna.

– Efterfrågan på kunskap om kött är stor. Denna gång har vi inspirerats av hur andra länder styckar och vi fortsätter att sätta in detaljerna i ett anatomiskt sammanhang. Med kunskap om var detaljerna sitter blir det också lättare att förstå deras egenskaper för tillagning, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt kött.

En nyhet är att inälvor, fett och ben har lagts till, vilket är ovanligt för svenska styckningsscheman.

– Kött är ett värdefullt livsmedel. Det ligger i tiden att ta vara på allt och vara resursmedveten. Genom att lyfta fram kunskapen om kött vill vi stimulera till intresse för matlagning av alla detaljer, säger Maria Forshufvud.

Efterfrågan på Svenskt kötts styckningsscheman är stor från butiker, kockar och kökschefer.

– Det är jätteroligt att våra styckningsscheman är så populära och vi har hört om konsumenter som har beställt för att rama in och sätta upp hemma. Det är precis vad vi vill, inspirera till ökad kunskap om kött och styckningsdetaljer, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt kött.

Svenskt kötts styckningsscheman är framtagna i samarbete med Crossover Creative - koncept- & designbyrå för mat och dryck.

 

Bilder på styckningsschemata: Svenskt kött  

Nedan listas nya detaljer (eller nygamla för oss som är födda före 70-talets mitt eller uppvuxna på lantgård med djur, eller handlat hos charkuteristen i Frankrike, min kommentar). Vill du veta mera kan du också läsa här.

Nöt

Lamm

Gris

  • Sekreto
  • Pluma
  • Racks
  • Njure
  • Lever (kommer inom kort)
  • Tunga (kommer inom kort)
  • Späck (kommer inom kort)
  • Hjärta (kommer inom kort)