koket

Söndagsfrukost med Omelett och 100 steg mellan Bombay och Paris

Söndagsfrukost à la FM:

2-3 ägg beroende på storlek

+3 halva äggskal vitt vin

eller kvarbliven champagne

+kokt skinka

+för den hungrige;lite skivad kokt potatis

+ för den vågade;lite finstrimlad rödlök

+smör+salt Fleur de sel

+vitpeppar

+riven Emmenthaler.

Bon appétit!

Efter denna frukost var vi mogna för att gå på bio, då metrologerna utlovat regn och rusk och hagel, fastän det var ändå svårt att tro då dagen började som en fin försommardag! Så var det visade det sig, så bra för oss som satt i biosalongen och inget visste.

Filmen, en Food Film,  var bestämd sedan länge och igår passade den bra: 

100 steg från Bombay till Paris"The Hundred-Foot Journey" (original title)

 Filmen utspelar sig i södra Frankrike där en nyinflyttad indisk familj, familjen Kaddam,  öppnar en indisk restaurang bara 100 foot från en fransk restaurang belönad med en stjärna i Michelin-guiden. En kulinarisk kamp påbörjas mellan restaurangerna och utmanar familjekänsla, lojalitet och kärlek.En feel good-film regisserad av Lasse Hallström. Vackert fotograferad, välspelad och med en och annan "blinkning" till bäde köksarbetare och restaurangbesökare., som till främlingsfientlighet och rasism. Igenkänningsfaktorn är där för oss som lagar mat, och för de som fascineras av de nya experimentella köken med enzymer i fokus och liten handrök nära till hands - kommer glädjas åt sekvensen från den riktiga ursnofsiga restaurang Georges högst upp i Centre Pompidou i Paris!  

Helen Mirren spelar krögaren med en Michelinstjärna som vill ha 2, och den indiske kocken Hassan spelas av Manish Dayal och nya stjärnan Charlotte Le Bon spelar souschef Marguerite hos Mme Mallory.

I The Oxford Symposium on Food and Cookery som jag är medlem i, klagade en amerikansk känd matskribent på Mirrens franska - vilket jag reagerade på eftersom hennes mamma var fransyska. Jodå, uttalet var fint visade det sig- det var väl språket som var lite konstigt, ingen i Hollowood hade faktakollat manuset. Men å andra sidan, den svenske översättaren från engelska hade inte heller konsulterat fransktalande kollega;-)

Mat är förknippat med minnen och minnen är förknippat med känslor!

Vi gillade filmen, mysig, välspelad, gott hantverk på alla fronter. Ibland flimrade "Chocolat" förbi i medvetandet, kanske för temat med det invävda främlingshatet på milt Hallströmskt manér, och den typiska söta franska flickan med den söta brytningen. Hallström gör som han lär i filmen, och som han gjorde i Chocolat; han paketerar sitt budskap om främlingskap och främlingsfientlighet i vackra mat- och dessertbilder som får det att vattnas i munnen på oss i publiken!

Hur knyter vi ihop detta då? Jo, på engelska blir det som beskriver en scen i filmen-

"Hassan, having heard that Madame Mallory hires potential chefs by taste-testing an omelette they prepare for her, asks if he may cook an omelette for her to his recipe. Due to his injured hands, he asks Madame Mallory to help him with the process. After sampling Hassan's omelette, Madame Mallory concedes Hassan's potential to be a great chef and invites him to work for her. Papa is initially dead set against the move, but reluctantly agrees." The rest is history - 

Ja, gå och se filmen!

//Zita

 

Låna gärna våra bilder, men länka då till oss www.franskamatkompaniet.com. För kommersiellt bruk krävs tillstånd, info@franskamatkompaniet.com
©All rights reserved Franska Handelskompagniet.