koket

Boeuf Bourguignon på Charolais-Simmental på fransk fest i Viksjö!

Boeuf Bourguignon

Klassisk

För att laga en riktigt god Boeuf Bourguignon krävs gott kött som marinerats över natten/minst 6-8 timmar i ett bra rött vin, vinet ger smak, det är ju en del av vitsen! Ta ett "tillräckligt bra rödvin" helst Bourgogne eller en Côtes du Rhône. Örter, en rejäl Bouquet garni med andra ord. Lök, lite morot för smaken, sedan alspånsrökt sidfläsk -nej, det går verkligen inte "lika bra med selleri", det vill säga bacon, för salt bland annat. Då blir det en annan gryta. Att  lägga i: smålök och champinjoner som steks i olivolja respektive flott! Recept hittar du senare under "Recept".

Preppen

För att det skall bli riktigt lyckat måste man inte bara ha rätt styckningsdelar, och de ska vara välputsade - utan också hög kvalitet! Jag använder högrev. Vi är så glada att vi hittat kött från Karldfälts Gård i Herrestad utanför Ystad! I somras hälsade vi på dem och kunde se hur bra dessa kor - en blandras av välkända köttdjuret Charolais och Simmental , som är mjölkko, har det!

 

Korna går på en stor fridlyst mosse under större delen av året, och under vintermånaderna har de det såhär bra!

Familjen Bengtsson har också Linderörödssvin, som är kända för sin smak bland gourmeter i Sverige, inte bara av köttproducenter! 

   

För bonden Erik Bengtsson är skötsel av sugga och kultingar ett kärt besvär!

 Även  stockholmare kan köpa  deras grisprodukter, korvar med mera, på Husman Deli på Östermalmshallen.

Husman Deli, Östermalmshallen. 

 Nästa produkt som vi vill testa kommer vara Karlsfälts lamm!

 

..och kanske köper vi ett fårskinn att värma oss med  när kylan kommer - inget går till spillo!

Tack för besök med fin guidning på Karlsfälts Gård i somras!

Låna gärna våra bilder, men länka då till oss www.franskamatkompaniet.com. För kommersiellt bruk krävs tillstånd, info@franskamatkompaniet.com

©All rights reserved Franska Handelskompagniet.

©All rights reserved Karlsfälts Gård/Pressens Bild