koket

Lyxigt sabbatsbröd med godaste smöret!

Ätit frukost och njutit av världens godaste vita bröd - Challah, sabbatsbröd som dubbeljästs, lite syrligt, och världens godaste smör på det. Okonstlat och äkta och traditionellt båda två.

La Baratte du Crémier från Sèvre et Belle - ett litet ko-operativt mejeri  i  Celles sur Belle där man kärnar smöret manuellt. De har dessutom ett speciellt filtersystem som gör att processen i mejeriet håller högsta renhetsgrad. Endast saltkristaller från Ile-de-Ré utanför La Rochelle tillsatt. Paul Boceuses favoritsmör.

 

Co-operativet Sèvre et Belle i Celles sur Belle

 Visst får opastöriserat smör kortare hållbarhet - en 5-6 veckor smakar det bra, om det inte tagit slut på den tiden. Den som gillar syrlighet, väntar ett par veckor. Kärnat på opastöriserd grädde på traditionellt vis. Korna har betat på sluttningarna i Inga andra tillsatser än salt. Det är inte rökt, smaksatt, kryddat och heller ingen filmjölk eller yogurt tillsatt som måste till för smak och hållbarhet när smör tillagas på pastöriserad mjölk/grädde och ska hålla längre tider.Naturligt! Okonstlat! Det som vi gillar mest!

Challah - judiskt sabbatsbröd, kosher. Dubbeljäst.

Jag hittar inga topp-recept på nätet, dubbeljäsning innebar ju över natt, mitt gamla recept är så. Det är ett äggbröd - därför också lätt att hitta i Frankrikes större städer. Viktigaste ingrediensen är salt som i sin tur bär den religiösa innebörden.

Bon appétit !

Zita