koket

Gott Nytt År!

Bonne année !
Nästa stora helg är Trettondagsafton, som i Frankrike firas ordentligt. "Epiphanie" som betyder Uppenbarelse syftar till De tre vise männens uppenbarelse då de mötte en kung, Jesus, Guds son. I Frankrike firas stora helger med mat och på Trettondagsafton bjuder man traditionellt in vänner att fira med. Så var rätt vanligt i Sverige också med en Trettondagsaftonsfest, men det verkar ha försvunnit mellan 80- och 90-talet här. 
Galette des Rois. Bilden med en hälsning från Meilleur du Chef
 Galette des Rois är en regional dessert på smördeg med en fyllning av mandel (marsipan) i norra Frankrike. Söt. Mandel eller mandelmjöl var inte med från början. I södra Frankrike fylls degen med frukt.Den lagas för att fira de Tre Vise Männens uppenbarelse, den att de mött en kung: Guds son (epifani/epiphanie) och galetten delas med andra på Trettondagsafton/Fête des Rois, Kungarnas fest, i Frankrike. Kakan av smördeg har en lång tradtion och om den kan du läsa mera här. En del lagar redan före Trettondagsafton och äter den även i mellandagarna.
  

Den här galetten är bakad på surdeg och därflör reser den sig inte som de som bakas med jäst.

Använd recept och tips så mycket du vill, men om du vill återge eller publicera bilder och texter - glöm inte att länka till  www.franskamatkompaniet.com. För kommersielt bruk krävs tillstånd. info@franskamatkompaniet.com