koket

Red Obsession - Historien om Bordeaux

Zita Tersman

 

Red Obsession berättar historien om Bordeaux - vinet som idag anses vara lika mycket ett konstverk som en handelsvara - och följer den franska vinkulturens export till en ny kinesisk överklass som fått smak för den ädla drycken. Se trailer här: www.red-obsession.com.

Var på FOODFILM på biografen Zita häromdagen, med andra afficionados anordnat av Niklas Ekstedt, Anders Rydell och Johan Lindskog. Filmen handlar om de rika kinesernas nymornade intresse för franska viner och hur de hanterar detta intresse. Otroligt fascinerande! Russel Crowe,själv vinälskare , var berättare. Filmen är gjord med skräckblandad humor, och bland mycket som togs upp var  finansiella intressen över lag i vinbranschen. Mindre gårdar köps upp och ett och annat slotts herre är numera från Kina. Hur det blir med lånsiktigt ägande, som gäller till exempel familjeföretag för det mesta, återstår att se.  "It's all about money" upprepades i filmen.Skall man tro på majoriteten som uttalat sig i filmen finns inte bordeauxviner kvar för oss alla inom en kort framtid.

Vingårdar växer upp i Kina med franska druvor, men också tömda flaskor med prestigeviner fylls och korkas igen och beseglas med bly. Vinslott nedmonteras i Frankrike och återuppbyggs sten för sten i Kina, men också helt enkelt kopior, nytillverkade. 

 

Några karaktärer i filmen minns man särskilt, eller åtminstone jag:

Mannen som hade blivit rik på sexleksaker och hade ett stort hus med många rum. Hans önskan var att ha en Chateau Lafite , 1787, antar jag,  i varje rum, men inte nödvändigvis för att dricka, utan bara att de skulle finnas där.

Eller damen som berättade när hon höjde budet från 750 000 till en och en halv miljon för att få slut på budgivningen. 

Jag minns inte vilken årgång det handlade om och kanske hade det inte så stor betydelse.

Efteråt gick vi till Niklas och smakade av ett vitt och ett rött glas Mouton Cadet från Bordeaux. Gott!