koket

Skafferiet - en uppfriskande debattscen

Zita Tersman

Häromdagen var det Gastronomisk debatt, som Skafferiet anordnat på Berns och det är alltid lika roligt och spännande. Det var kallt och mörkt ute och jag var färdig med mina ärenden, så jag slog mig ned med varmt kaffe i Berns bar i väntan på att andra deltagare skulle komma.

Varför så bra, så roligt? Inte minst därför att panelen är så bra sammansatt, valet av ämnen alltid så bra, aktuella, debattsalen i restaurang Berns anrika lokaler, och publiken är kunnig och engagerad.

Det blev inte så mycket debatt igår, kanske för att många redan är övertygade om att vi får i oss socker i maten utan att vi vet om det. Både industrilagad och restauranglagad mat. Det kan diskuteras om det är ett enkelt sätt att smakförhöja, eller inte. Själv har jag då och då honung i maten, oftast tillsammans med starka kryddor, röd peppar till exempel.

Socker i bullar och bakat är en helt annan sak - det är socker man kan se och faktiskt både välja och välja bort.

Två av mina bagarfavoriter var där Jan Hedh i panelen och Sébastien Boudet i publiken som båda representerar bak och dessertbak. Jan är min vän från Olof Wictors på Österlen och Sébastien har ju bakat våra macarons tillsammans med sin bror sedan vi började.

Maximilan Lundin, kock, var en ny bekantskap. Han hade intressanta synpunkter på att man kan leva ett helt sockerfritt liv och berättade att hans barn aldrig fått socker, i någon form, som jag förstod det.

Skolmaten nämndes en passent, men det verkade inte som om panelen var helt införstådda med att Skolverket ålagt skolor i Sverige att följa Statens Livsmedelsverks rekommendationer. Visserligen har kommunerna/huvudman (mitt tillägg) ansvaret, men Skolverket bestämmer över skoltillståndet. 

Kvällen avslutades med mingel och utbyte av erfarenheter och mycket goda japanska bitar att äta!

 

Tackar Anders Rydell, Per Styregård, Johan Lindskog arrangörer!

 

 

SKAFFERIET 9 DEC: ÄR VI SLAVAR UNDER SOCKRET?

SOCKERCHOCK!
Är vi slavar under sockret?

Mänskligheten har aldrig varit så sötsugen som nu. Och vi svenskar ligger i den internationella sockertoppen. Vi stoppar i oss omkring 50 kilo socker per person och äter dubbelt så mycket godis som genomsnittet i EU. Många väljer medvetet att äta sötsaker, men vi får också i oss mycket socker på indirekt väg genom det tillsatta sockret i vår mat.

Att sötsaker är dåligt för tandhälsan vet vi redan, men vilka andra hälsoeffekter har vårt sockerberoende? Gör det oss sjuka, feta och sterila? Och hur bär vi oss egentligen åt för att ta oss ur flera hundra år av sockerberoende? Eller målar sockerdebatten upp en alldeles för mörk bild av ett av våra mest älskade njutningsmedel?

Panel

Jan Hedh är en av Sveriges mest kända konditormästare och författare till en lång rad kokböcker.

Sofia Jöngren är politiskt sakkunnig på Landsbygdsdepartementet.

Maximillian Lundin är kock, konsult och föreläsare med inriktning på ekologisk och hållbar produktion.

Åsa Brugård Konde är nutritionist vid Livsmedelsverket.

Moderator
Malin Olofsson är journalist med inriktning på miljö-, klimat och hållbarhetsfrågor. Hon vann Stora journalistpriset 2011 och är vald till Årets miljöjournalist 2013.